donderdag 22 februari 2018

Het is zover...!

Je wordt wakker en je kijkt eens om je heen. Je kent de plek waar je bent, want je bent hier eerder geweest. Het is een herrie om je heen maar het voelt veilig en vertrouwd. En ook al mis je de buitenlucht en de vrijheid, hier op de boerderij is het droog en behaaglijk. Dat moet ook, want binnenkort ga je hier bevallen. Misschien wel van je eerste kroost.

Binnenkort ben je moeder en dat is een pittige taak. De meeste gezichten ken je. Het is het team van Vockestaert. Je ziet ze met plezier hun werk doen. Ze zijn enthousiast en maken jullie geboorteplekken zo comfortabel mogelijk en zorgen dat alles goed op orde is. Je kunt op ze bouwen. Je loopt nog wat rond en je maakt je klaar om geschoren te worden. Niet iets waar je naar uitkijkt, want je moet dan even stilzitten en dat ligt niet in je aard.
Rondwandelen in de polder dat ligt je beter. Maar ja, dat scheren doen ze niet voor de lol. Het verlost je van je ouwe vacht en tijdens je bevalling heb je er geen last van. Je wordt wat onrustig en je voelt dat het niet lang meer gaat duren. Jouw kroost is klaar om geboren te worden en jij bent klaar om dadelijk samen in de wei te lopen.

Het is zover. Je hebt al veel lammetjes om je heen geboren zien worden. Je zondert je iets af en je wilt wat meer ruimte. Even een moment voor jezelf zonder geduw van anderen. Je ziet dat de vrijwilligers van Vockestaert in de buurt zijn en je geeft je over aan de bevalling. Plots is je kind daar. Ze ligt in het hooi en als je je omdraait ben je de trotse moeder van een gezond lammetje. Je likt haar schoon en geeft ze wat duwtjes is de goeie richting. Opstaan, hop, hop. Met trots zie je dat ze gaat staan en samen sta je zo hard mogelijk te blaten. Even de juiste toon en klank afspreken zodat je elkaar later in de kudde kunt vinden. Je bent onder de indruk dat je zo'n unieke band hebt samen.


Saampjes naar een plekje voor jullie samen. Even goed wennen aan elkaar. Een plekje waar je even samen kunt bijkomen en elkaar goed kunt leren kennen voor je de kudde in mag. Na een paar daagjes neem je je kroost mee naar een grotere groep en is het een krioel van jewelste, overal lammetjes. Gelukkig weet je dat je tegen die tijd weer samen lekker in de groene wei graast, want uiteindelijk ben je een hele trotse moeder en dat mag iedereen weten!

Je hoopt dan ook dat iedereen op Tweede Paasdag naar je dartelende kroost komt kijken, want dan is het weer lammetjesdag bij Vockestaert!

Ben Determann

Februari 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten