zondag 21 januari 2018

Gastblog: Die mooie zondag in de herfst

Door de herfstdagen werd het overdag al aardig donker in de polder. Maar plots was er dat prachtige weekend waarbij de temperatuur steeg tot zomerse waarden.
Iedereen was blij zo ook de schapen. Eindelijk weer eens wat warmte op hun grijze wol. En als de zon schijnt gaan we allemaal naar buiten.
Iedereen was er ook, mensen op de fiets, wandelend, joggend, alleen of in groepjes. Onze belhamel had er zin en trok de dames mee de wandelpaden op, kom meiden, we gaan onder de mensen!

foto: Ben Determann
Genietend en maling hebbend aan de border collies die ze maar een gedoe vonden, liepen de dames onder genot van veel aandacht pronkend over de paden. Soms even stilstaan voor de foto of even een drafje inzetten om de video’s van de wandelaars wat meer karakter te geven. Soms lijken ze wel getraind door Joop van de Ende en kunnen ze zo het theater in. Ook wij genoten van de aandacht voor de kudde en mochten veel vragen over de schapen en over de honden beantwoorden. 

Wat is het toch een pracht als iedereen het zo met elkaar kan vinden. De zon is tussen mensen altijd een verbindende factor. Maar drukte kan ook betekenen dat we elkaar in de weg kunnen zitten en letterlijk op de weg.

Onze belhamel stopte halverwege één van de bruggen en nam de tijd om eens goed te kijken wat er zoal gebeurde aan de andere kant van het water. De dames hielden hem op de brug gezelschap en niemand kon oversteken.

foto: Ben Determann
Voor velen is een prachtig gezicht die turende schapen kijkend naar de weg die ze moeten volgen. Maar wat als je lekker aan het mountainbiken of fietsen bent, oef….. stomme schapen die de weg blokkeren! Irritant en juist op het moment dat jij er door wilt. Dan kijk je wat nors en straal je wat ongeduld uit.

Maar wat blijkt sterker, jouw onrust of de rustige blik van dames die een beetje herkauwend staan te kijken. Precies, je stress zakt weg en op zo’n mooi moment geniet je van de goede dingen die het leven te bieden heeft. Een rustiek stukje natuur uitgedragen door tientallen schapen. Wat mooi dat de schapen mensen weten te ontdooien zonder dat ze daar een cursus of opleiding voor gevolgd hebben. Zo authentiek en gewoon schaap zijn. 

De dames begrijpen het niet, maar wat is het leuk om complimenten te krijgen van die snelle mannen en vrouwen gebogen over hun stuur turend naar de weg voor hen. Gedreven door hun sportieve doelstellingen maar toch de rust weten te vinden die de kudde ze ongemerkt geeft. Bedankt fietsers en bike on….
foto: Jeannemieke Hectors

Ben Determann
Januari 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten